Retour afzender gaat over Lora en haar man David. Hij is dominee. Lora is tot geloof gekomen door David, maar nu verwart ze haar liefde voor hem met haar keuze voor God. Ze twijfelt aan haar geloof en schrijft brieven aan God waarin ze haar gevoelens uit. Tegelijkertijd vervreemdt ze ook steeds verder van David. Ze kunnen elkaar niet meer bereiken. De kloof is niet meer te overbruggen. Lora verlangt terug naar de tijd dat alles goed was tussen hen, maar de hoop op betere tijden vernietigt haar. Samen hebben ze een dochtertje Mirthe. Uit liefde voor hen neemt Lora een verstrekkende beslissing.

Een kwetsbaar en eerlijk verhaal over twee personen die het graag goed willen doen, maar elkaar niet meer begrijpen. Beiden reageren op hun eigen manier op de druk en verwachtingen van hun omgeving. We lezen de gedachtegang van Lora en van David. Daardoor is er geen oordeel over wie er fout is, maar begrip voor hun onvermogen en hun motieven. En hoe gaan we als christen om met geloofstwijfel? Mogen we onze twijfels toelaten zoals Lora doet of moeten we de schijn ophouden zoals David probeert? Een indringend verhaal dat me diep heeft geraakt en me nog lang heeft bezig gehouden.

Retour afzender is de debuutroman van Henrieke Grandia. Henrieke woont in IJsselmuiden met haar man Herman. Ze werkt als pastoraal medewerker en jeugdwerker in de Gereformeerde kerk in Genemuiden. Het boek werd in 2017 uitgegeven door Ark Media. Op hun website zijn leesclubvragen beschikbaar om nog door te praten over het boek. Het boek is te koop bij de christelijke boekhandel of te bestellen bij de uitgever via deze link: https://www.arkmedia.nl/grandia-henrieke/retour-afzender.html

door  CVOSSCHOUTEN